Friday, December 18, 2009

Kg Berjaya,Mergong ,Alor Setar.

Pekan sehari Kg Berjaya.Setiap Jumaat pagi.
Pagi tadi aku p jengok pekan sari Kg berjaya ni.Kalau peminat barang lusuh n antik depa tntu kenal n tau lokasi Kg Berjaya.Dulu pernah heboh n kecoh pasal isu kandang babi di Kg Berjaya.Sebelum kena sondoi dengan "bekho" kandang babi ni dulu terletak di tengah2 pekan sari ni..bau busuk jgn kira la,tapi orang tetap ramai semacam jaaa....
Kalau sapa nak p jalan2 kena awai sikit sebabnya ialah hari jumaat.Pukul 11 lebih sj depa dah mula berkemas..

penjaja barang lusuh,terpakai,antik dan yg seumpama dengannya ada lebih kurang 20 penjaja. ada yang tetap ada yang macam chips more,ada yg macam biskut...




ni antara penjaja yang berfokuskan wang kertas n syiling.eorang uncle Cina.Pameran beralaskan hamparan plastik sj.mudah.simple..tapi panas la.duit pun dah kelabu sebab tiap minggu kena jemur panas...kalau orang kena jemur jadi hitam
Tapi ada juga yang masih elok.Kalau duit RM byk condition VF ke EF sj.Harga macam biasa la,ada murah ada mahal.


Yang ini duit kerbau.Uncle tu jual RM280 saja..tunaiii.Kalau kurang sikit2 lagi boleh la kot.

Gerai payung ni pula jual gambar.Macam2 gambar n foto.Ada tokoh-tokoh agama,politik,kerabat diraja n macam lagi la.Siap warna lagi..ramai juga dok belek2 last2 beli tak juga..yeehhaaa

Brader ni pula jual macam barangan terpakai yang antik n tak antik.Seterika lama,fon lama,barangan tembaga lama,TV terpakai lama ,spanar lama,piring hitam lama,jam lama n ntah apa2 lagi yang lama la..ops lupa..syiling lama.
Dua tiga bulan lepas dalam tong tu penuh dengan syiling 1 sen empat segi.Hari ni dah tinggal suku tong sj..Khabarnya dia dapat dari salah seorang kerabat diraja kedah.Jumpa syiling ni masa tolak tapak nak buat rumah..istana kot.Wallahualam


Piring hitam.Orang Kedah sebut 'rekod' berkotak-kotak.Aku tak minat bab ni jadi tak tau la nak cerita...


Uncle Cina ni pun jual duit juga.Koleksi dia biasa sj.Tapi harga dia macam sewa bilik hotel lima bintang.Duit buruk pun mahal.Letak harga suka hati dia sj.Bubuh harga macam tak mau bagi orang beli saja..haha
Cuba tengok duit kertas yng dia gantung tu,dulu di situ dia pamerkan duit kertas 2 ringgit prefix BB???????.yang dan lasam. Harga dia letak cecah RM200 lebih.Aku pun tanya la awat mahai sangat duit tu,dengan bangganya dia pun tunjuk kat prefix BB tu la.."ini orang main duit dia tau la.."kata uncle 2.Aku n kawan pun senyum kambing la...haha
Seminggu kemudian aku n kawan p sana sekali lagi,nak tengok la BB??????? tu..hah dah x ada..ada orang buta beli kot..bisik hati belek2 lagi.Las2 ternampak juga duit tu atas meja dia..hahahahaha harga dia jauh lebih murah dari bilik hotel budget....hohoho



Yang ni juga duit uncle tu.Syiling 1 sen parlimen,syiling emas keris dia jual RM5 sekeping..tawar2 dia bg RM4 saja utk syiling 1 sen..phewwww
Patut la x ada orang beli pun kt uncle tu...huhu

Barang antik.Aku tertarik kat gerek buruk roda tiga tu.Ambik la gambar..abang tu kata ni gerek budak zaman dulu.X pasti la tarikhnya.. Abang tu kata dia pernah jumpa 2 buah sj kat Malaysia ni..sebuah lagi kat Johor.Aku pun tanya la berapa ratus harganya..sambil senyum tenok dia bgtau harga buka RM25.000.00. Ada berani?


Jalan2 lagi...ramai penjaja x tetap di pekan sari ni.Kbyakkan jual barangan lama,lusuh n terpakai.
Paminat2 sekitar Kedah yang minat boleh la cuba2 jalan2 sambil makan angin kat Aloq Staq..mai oi mai cik mai kita ke negeri kedah...

7 comments:

  1. din..nanti hang bg lokasi yg spesifik pekan sehari kg berjaya tu..aku nak pi la..sebelum jambatan tu ker? atau dekat ngan pasar ikan borong ikan tu??
    aku mmg dah lama teringin nak pi la..nak pi borong,kot2 ader benda yg berkenan dihati..hehehehe

    ReplyDelete
  2. jalan putera,mergong.sebaris dgn bangunan Sentosa.Borong la apa yg patut

    ReplyDelete
  3. sebaris ngan bangunan sentosa yer...kalau sentosa tu aku tau la..coz dok pi beli hset kat situ...kalau nak pi sana,kena bawa banyak duit la..la nie dah kering skit la...

    ReplyDelete
  4. rugi btol..ak dlu study kat kedah n prcticl kat penang tp x pernah tau tmpat2 mcm nie,skung dh blik pantai timur,ntah bile r boleh g sne bleh,,,ish2 nyesal2...

    ReplyDelete
  5. skunk hidup lagi ker pasar tuh bab trigin jgak nk p tgok... :D

    ReplyDelete
  6. Hidup lgi. Pi la setiap hri jumaat.

    ReplyDelete